Η Τέχνη θεραπεύει, είναι μια φράση που εχουμε ακούσει πολλές φορές, όμως πόσο πραγματικά έχουμε κατανοήσει τι σημαίνει αυτή η φράση.Με ποιό τρόπο θεραπεύει μια τέχνη και πόσο κυριολεκτούμε με αυτή τη δήλωση.Αυτά είναι ερωτήματα που με απασχόλησαν ιδιαίτερα τα 2 τελευταία χρόνια που η τέχνη, πέρασε στα αζήτητα.Που οι άνθρωποι της τέχνης και του πνεύματος θεωρήθηκαν περιττοί ως προς την συμβολή για να εξισορρπίσουν τις ταραγμένες και φοβισμένες ανθρωπινες ψυχές.Πόσο μονομερής μπορεί να ειναι άραγε μια τέτοια προσέγγιση..αλλά ας το πάρουμε από τη αρχή.

Θεραπεία στην ελληνική γλώσσα σημαίνει υπηρετώ, φροντίζω, περιποιούμαι, ασχολούμαι με ζήλο , καλλιεργώ.

Ποιά λειτουργία της τέχνης , πιο ιδίωμα της είναι αυτό που μας “φροντίζει”, τι ακριβώς μέσα μας “περιποιείται” η τέχνη , με ποιό κομμάτι του ανθρώπου “ασχολείται”  με τόσο ζήλο και τέλος  τι είναι αυτό που “καλλιεργούν” μέσα μας οι διάφορες μορφές τέχνης?

Η Τέχνη φροντίζει

Ο άνθρωπος αποτελείται από σώμα ψυχή και πνεύμα. Τα 3 αυτά βασικά συστατικά είναι που συντελούν το ανθρώπινο ον .Το σώμα το φροντίζει η καλή διατροφή και η άσκηση.Το πνεύμα δεν χρειάζεται φροντίδα γιατί δεν μπορεί να επιρρεαστεί από “τα του κόσμου του”-και ευτυχώς- .

Την ψυχή του ανθρώπου όμως  την φροντίζει η Τέχνη. Την μαλακώνει, της δίνει χώρο να υπάρξει ,τρόπο να γνωρίσει τον εαυτό της, να δοκιμάσει τα όριά της, να τολμήσει να είναι ότι φαντάστηκε ποτέ χωρίς καμία ενοχή και κριτική.Η Τέχνη στην πρωταρχική της έκφραση λειτουργεί σαν ρυθμιστής μιας  ψυχικής βαλβίδας .Ας θυμηθούμε πόσο συμπιεσμένες έχουν υπάρξει οι ψυχές μας  μπροστά στην εύκολη  κριτική για το κάθε τι το  διαφορετικό.Όμως στην ίψιστη εκδοχή της , η τέχνη λειτουργεί και σαν μονοπάτι αυτογνωσίας.Μετά την αρχική αποσυμπιεστική της δράση, η τέχνη σε φέρνει με ενα φαινομενικά απλό και ευχάριστο τρόπο μπροστά σε αυτό που είσαι, σε αυτό που δεν είσαι ,σου θυμίζει αυτό που θα  ήθελες να γίνεις και ήρθες να εκφράσεις σε αυτη τη Γη.

Η Τέχνη περιποιείται

Η τέχνη λοιπόν περιποιείται με καποιο τρόπο τα  κομμάτια της ψυχής μας .Εμπλουτίζει την ψυχή  με νέες δεξιότητες και ικανότητες, την κάνει πιο ευέλικτη , την οδηγεί σε μεγαλύτερα επίπεδα ετοιμότητας , την κάνει πιο σίγουρη και τέλος την κάνει να μπορεί να εκφράζει με τόλμη αυτό που είναι !Τι πιο θαυμαστό από τον άνθρωπο που δια-δηλώνει με θάρρος την ύπαρξή του και την κοινωνεί – μοιράζεται με τους συνανθρώπους του?

Η Τέχνη υπηρετεί

Λαμβάνοντας υπ όψην όλα τα παραπάνω η Τέχνη υπηρετεί μέσω της  Ψυχής ολόκληρο το ανθρώπινο ον!Γιατί ?Γιατί  ασχολείται με ζήλο με το να καθαρίσει το κανάλι της ψυχής από τα οποιαδήποτε βάρη και  συμπιέσεις  και να  από-καταστήσει την δίοδο για την εμφάνιση  του πνευματικού του εαυτού του κάθε ανθρώπου. Ας  μην ξεχνάμε .Ο άνθρωπος είναι πνεύμα και έχει σώμα , όχι το ανάποδο.Γι αυτό ο Kandinsky  δηλώνει ότι ο απώτερος σκοπός της Τέχνης είναι πνευματικός. Γιατί η Τέχνη είναι αυτή που ανοίγει τον δρόμο για να εκφραστεί το ουσιαστικό ον του καθενός μας , μας δείχνει έναν από τους τρόπους για να γνωρίσουμε τον βαθύτερο πνευματικό εαυτό μας , για να γνωρίσουμε τον Θεό μέσα μας.

Χάνουμε την δύναμη μας, α-ασθενούμε όταν είμαστε μακριά από τον πραγματικό μας εαυτό. Η καλλιέργεια της ψυχής μέσα από την τέχνη , λειτουργεί σαν αυτοίαση στον ανθρώπινο οργανισμό και κάποιες φορές σαν πρόληψη ασθενειών. Μια θεραπεία που συντελείται ταυτόχρονα με την πορεία την γνωριμίας με τον εαυτό μας .Και μόλις  γνωρίσουμε τον εαυτό μας  στο μέγιστο , τότε  θα έχουμε μια για πάντα θεραπευτεί.

 

 

Αγγελική Αριάδνη Βούλγαρη

Εκπαιδεύτρια Κοινωνικών Δεξιοτήτων και Δεξιοτήτων Ζωής μέσα από την Τέχνη

Social Skills and Life Skills Trainer through Art